Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνες του τμήματος η ταμίας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γαστεράτου και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942938282 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Ο Σύλλογος μας έχει προγραμματίσει ημερήσια εκδρομή Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και καλεί μέλη και φίλους να συμμετάσχουν



Φίλες και φίλοι
Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογος μας έχει προγραμματίσει και θα πραγματοποιήσει  την Κυριακή 7 Απριλίου 2019  ημερήσια εκδρομή με επίσκεψη σε κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και διάδοσης της επιστήμης της Αστρονομίας,σε περιοχή που  έχει συνδεθεί με την Εθνική Αντίσταση εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής,  προσκύνημα σε ιστορική μονή και διασκέδαση σε ταβέρνα της περιοχής.


Εμείς στον Σύλλογο Επτανησίων όπως όλοι πλέον γνωρίζετε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε  αμιγώς πολιτιστικές  επιλογές και αυστηρά σχολαστικοί στον προγραμματισμό μας. Δεν είμαστε τέλειοι αλλά πάντα  προσπαθούμε το καλύτερο.
Αν προσεκτικά ανατρέξετε στο blog του Συλλόγου και στην σελίδα εκδρομές θα διαπιστώσετε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε εξαντλήσει τους περισσότερους κοντινούς προορισμούς που προσφέρονται για ημερήσια εκδρομή.
Και αυτή την φορά  υπήρξε δύσκολη η επιλογή μας για την ημερήσια εκδρομή  με σχετικά χαμηλό κόστος και όλα όσα στοιχεία προαναφέραμε .Επιλέξαμε να σας ταξιδέψουμε στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στα σύνορα με τη Θεσσαλία,στον  μαγευτικό και επιβλητικό ορεινό όγκο της Οίτης στην Υπάτη όπου θα επισκευτούμε Το «Κακογιάννειο Αστεροσχολείο» της πόλης, την Ιερά Μονή Αγάθωνος, σε υψόμετρο 553 μέτρα στην πλαγιά του όρους «Οίτη» κτισμένη τον 14ο-15ο αιώνα, και τον Ιστορικό Γοργοπόταμο όπου έλαβε χώρα η κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

.Το μεσημέρι θα γευματίσουμε και θα χορέψουμε σε ταβέρνα της περιοχής του Γοργοποτάμου.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε όπως κάθε φορά και να στηρίξετε με την παρουσία σας και αυτή την  ποιοτική πολιτιστική δραστηριότητα του Συλλόγου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

07.30  Αναχώρηση από Γαλάτσι. Λ Γαλατσίου super market  ΓΑΛΑΞΙΑΣ 


10.00 Άφιξη   Καμένα Βούρλα.



Απέχουν 170 χλμ. από την Αθήνα και 38 χλμ. από τη Λαμία. Η περιοχή είναι ένας συνδυασμός αντιθέσεων. Από την καρδιά της Κνημίδας, πολύ κοντά στην λουτρόπολη πηγάζουν τα ιαματικά νερά που συντελούν στην ανάπτυξη των Καμένων Βούρλων. Η βλάστηση είναι πλούσια και χρωματίζει έντονα την περιοχή παράλληλα με το όμορφο γαλάζιο της θάλασσας. Παντού ξεφυτρώνουν ελαιόδενδρα, πεύκα, λεύκες και στην Κνημίδα πολλές βελανιδιές, ιτιές και πλατάνια. Τα σπίτια της λουτρόπολης είναι γεμάτα κήπους και όμορφα λουλούδια γι αυτό την χαρακτηρίζουν δικαιολογημένα σαν "κηπούπολη".
Το ήπιο κλίμα της περιοχής αρχίζει από το Πάσχα και έτσι επιτρέπει τις διακοπές όλο το χρόνο, τόσο για τους φίλους της θάλασσας όσο και για τους μανιώδεις εκδρομείς του βουνού. Με επίκεντρο τα Καμένα Βούρλα μπορείτε να φθάσετε εύκολα στον χιονισμένο Παρνασσό, στους Δελφούς, στις Θερμοπύλες, στις Σποράδες κλπ.  Οι ιαματικές πηγές, το κλίμα, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας αποτελούν πόλους έλξης των επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 


10.30 Αναχώρηση

11.45 Άφιξη Μονή  Αγάθωνος



Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, στο δρόμο προς το Λυχνό και αρκετά κοντά στην Υπάτη, συναντάμε την Ιερά Μονή Αγάθωνος, σε υψόμετρο 553 μέτρα στην πλαγιά του όρους «Οίτη». Κτισμένη τον 14ο-15ο αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας
Διασώζονται στη Μονή πολλά πολύτιμα κειμήλια και τίμια λείψανα. Τα ιερά κειμήλια, που υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο της Μονής, είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Δεκάδες σταυροί, ιερά σκεύη, αρτοφόρια, άγια λείψανα, ιερές εικόνες, άμφια, κώδικες, βιβλία, συλλέχθηκαν από τους ναούς και τις διαλυμένες μονές της περιοχής από τον Ηγούμενο Γερμανό Δημάκο και μ’ αυτό τον τρόπο διασώθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους.
Σήμερα στο χώρο της Ιεράς Μονής, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, ο επισκέπτης έχει την χαρά, όχι μόνο να απολαύσει τη φύση, αλλά και να βιώσει έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα και να νιώσει την προσπάθεια, που έγινε στο πέρασμα του χρόνου για την προστασία και τη διαφύλαξη της Εθνικής Συνείδησης.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τον μοναδικό βιότοπο με τα παγώνια, τους φασιανούς, τις πέρδικες, τις πάπιες και διάφορα αλλά είδη πτηνών. Έχει τη χαρά να δει ελάφια, φασιανούς, αγριοπρόβατα και πέρδικες σε έναν ειδικό χώρο 1.200 περίπου στρεμμάτων, που αποτελεί και  το Εκτροφείο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος.
Έχει, επίσης, τη δυνατότητα να επισκεφτεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στις αίθουσες του οποίου εκτίθενται τα κυριότερα είδη της πανίδας και της χλωρίδας του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.

12.45 Αναχώρηση

13.15 Άφιξη   Υπάτη. -Επίσκεψη και ξενάγηση στο Αστεροσχολείο .



Στην Υπάτη μαγεύεσαι από τη φυσική ομορφιά της, τις βυζαντινές Εκκλησίες, τις κρήνες, τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες της.. Το μάτι σου χάνεται στα πλανεμένα μονοπάτια, όπου οι μάγισσες και οι νεράιδες σε προσκαλούν.. Θωρείς το κάστρο με την κυρά του, τη σπηλιά της Αρσαλής, και το Βυζαντινό της Μουσείο, και σε κάνουν να ταξιδεύεις στο χρόνο.. Το Πάρκο των Ηρώων με τις προτομές του, είναι εκεί για να σου υπενθυμίζει ότι αυτός ο τόπος είναι τόπος ηρώων.. .. Όπου και αν κοιτάξεις σε μαγεύει. Κάθε εποχή και ομορφιά, κάθε μέρος και λησμονιά.  Αλλά δεν μπορείς να μείνεις μόνο στο χθες.. Ζεις το σήμερα, ταξιδεύοντας στις αίθουσες του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου της και φτάνεις μέχρι τ' αστέρια, ρίχνοντας μόνο μια ματιά.
 Το «Κακογιάννειο Αστεροσχολείο» στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Υπάτης που παραχωρήθηκε από τον πρώην Δήμο Υπάτης (νυν Δήμο Λαμιέων) του οποίου ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκε με δωρεά   του ζεύγους Υπαταίων, Σταύρου & Ειρήνης Κακογιάννη, το 2008, προς τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ο Ηρακλής».
Αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και διάδοσης της επιστήμης της Αστρονομίας για κάθε ενδιαφερόμενο περί την επιστήμη της Αστρονομίας, είναι δε μια καινοτόμος εκπαιδευτική, ερευνητική και πολιτιστική δραστηριότητα, με την αμέριστη υποστήριξη του  Δήμου Λαμιέων.

14.15 Αναχώρηση

15.00 Άφιξη  στον  Γοργοπόταμο για μεσημβρινό φαγητό.



17.00 Αναχώρηση

17.10  Άφιξη  Γέφυρα Γοργοποτάμου – χώρο εκδηλώσεων





Ο Γοργοπόταμος είναι ποταμός του νομού Φθιώτιδας.Πηγάζει από την Οίτη και ρέει προς τον κάμπο του Σπερχειού, στον οποίο συμβάλλει, λίγο πριν τις εκβολές του Σπερχειού στον Μαλιακό κόλπο. Το συνολικό του μήκος είναι 8 χιλιόμετρα. Στην αρχαιότητα ο ποταμός κατέληγε κατ’ ευθείαν στον Μαλιακό κόλπο αλλά με τις συνεχείς προσχώσεις και την επέκταση του κάμπου της Λαμίας ενώθηκε τελικά με τον Σπερχειό.
Ο Γοργοπόταμος σχηματίζει βαθύ φαράγγι στην Οίτη, πάνω από το οποίο διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ από γέφυρα ύψους 30 μέτρων και μήκος 250. Στον Γοργοπόταμο ενώνονται και τα νερά του Φθιωτικού Ασωπού που ρέει ανάμεσα στην Οίτη και το Καλλίδρομο.
Η ανατίναξη της γέφυρας αποτέλεσε την κορυφαία πράξη της ελληνικής αντίστασης εναντίον των δυνάμεων του Αξονα.
Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 μια φοβερή έκρηξη σε μια ήσυχη κοιλάδα της κεντρικής Ελλάδας έκοψε στη μέση την οδογέφυρα του Γοργοποτάμου, απ’ όπου περνούσε η σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε την Αθήνα με τον Βορρά. Τα εκρηκτικά τοποθέτησαν και πυροδότησαν Βρετανοί σαμποτέρ αφού προηγουμένως η από κοινού δράση ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ εξουδετέρωσε την ιταλική φρουρά.
Η σιδηροδρομική γραμμή βγήκε εκτός λειτουργίας για αρκετές εβδομάδες, προκαλώντας έλλειψη καυσίμων και διακοπές ρεύματος στην Αθήνα. Η κορυφαία αυτή πράξη της ελληνικής αντίστασης έκανε φανερή την ευάλωτη θέση του Αξονα στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάτο από μια λεπτή λωρίδα σιδηροδρόμου και αυτοκινητοδρόμου, που κατέβαινε σαν φίδι κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας.
18.00 Αναχώρηση για Γαλάτσι
19.30 Αφηξη OLUMPUS  PLAZA καφέ
19.50 Αναχώρηση

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6973543120 -6944720801-6975871048- 6942938282-6973204835-6944231529-6976197166

Τιμή συμμετοχής 16,00 €