Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνες του τμήματος η ταμίας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γαστεράτου και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942938282 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου στο νησί της θρυλικής καπετάνισσας Μπουμπουλίνας




Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου  την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023  πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή  σε ένα από τα ομορφότερα και πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού τις Σπέτσες  ένα νησί που συνδυάζει άφθονες φυσικές ομορφιές, παραλίες πανέμορφες με κρυστάλλινα νερά και μια ιστορική πόλη-λιμάνι γεμάτη φινέτσα και γραφικότητα..

- Mε πρώτο ενδιάμεσο σταθμό για καφέ τον Ισθμό οι εκδρομείς του Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου έφθαναν γύρω στις 11,20 ώρα στο νοτιότερο σημείο του νομού Αργολίδας και του δήμου Κρανιδίου σε ένα μικρό οικισμό απέναντι από τις Σπέτσες  την Κόστα και με ταχύπλοα ΤΑΧΙ στις Σπέτσες το ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού κοντά στην Αργολική χερσόνησο. Μικρό και ξεχωριστό το νησί της θρυλικής καπετάνισσας  Μπουμπουλίνας εντυπωσιάζει με την έντονη προσωπικότητά του διάχυτη στα σπίτια και τις γειτονιές, στις αυλές με τα βοτσαλωτά, στις εκκλησίες και στο λευκό που κυριαρχεί, μαζί με το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του βουνού. Το  υπέροχο φυσικό περιβάλλον αφενός και ο φιλελεύθερος και ανυπότακτος χαρακτήρας των κατοίκων αφετέρου έγραψαν τη μοίρα των Σπετσών.

Με την τεράστια συμβολή τους στην εθνική Παλιγγενεσία του 1821 χάρη στην άριστη ναυπηγική τέχνη τους, οι Σπετσιώτες καπεταναίοι και ναυτικοί (ανάμεσά τους και η θρυλική καπετάνισσα Μπουμπουλίνα) επηρέασαν σημαντικά το αποτέλεσμα του απελευθερωτικού από τους Τούρκους αγώνα, με αποκορύφωμα την ιστορική πυρπόληση της Τούρκικης ναυαρχίδας κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας των Σπετσών που επισφράγισε μια συντριπτική νίκη κατά του Οθωμανικού στόλου.

Ξεκινώντας από τα γραφικά πολύβουα καφέ και ουζερί της Ντάπιας και την ιστορική της πλατεία στο λιμάνι, που αποτέλεσε το παλιό πυροβολείο και τόπο συγκέντρωσης των καπετάνιων και των αρχόντων του 1821 λίγες δεκάδες μέτρα πίσω από τα πεύκα του μικρού πάρκου επισκεφτήκαμε το αρχοντικό της  θρυλικής ηρωίδα της Παλιγγενεσίας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας της μοναδικής γυναίκας με τον τίτλο του ναυάρχου στη παγκόσμια ιστορία ,που στεγάζεται σήμερα το μουσείο με το όνομά της...

Διαβαίνοντας το κατώφλι του- τριακοσίων ετών – αρχοντικού, ο επισκέπτης νιώθει ότι γυρνά πίσω στο χρόνο και «βουτά» στις σελίδες της ελληνικής Επανάστασης του 1821, με πρωταγωνίστρια την ηρωίδα, την καπετάνισσα που δόθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα. Μαθαίνει την ιστορία της θρυλικής Καπετάνισσας και θα θαυμάζει συλλογές από όπλα μεταξύ αυτών και η πιστόλα της, παλαιά βιβλία, πορσελάνες, έγγραφα  επιστολές της, προσωπικά της αντικείμενα, χάρτες, κεντήματα, προτομές, βυζαντινές εικόνες, επίπλωση και αντικείμενα του 17ου έως και 20ού αιώνα καθώς και το υπέροχο φλωρεντιανό σκαλιστό ταβάνι της μεγάλης σάλας,  η διάσωση του οποίου υπήρξε από τους κυρίους λόγους ίδρυσης του Μουσείου Μπουμπουλίνας το 1991

Στη βιβλιοθήκη, μεταξύ σπανίων βιβλίων, η χρυσοκέντητη μαντίλα της καπετάνισσας. Επίσης, ένα μενταγιόν της, αναμνηστικά μετάλλια, ωραιότατες πορσελάνες και συλλογή από αρχαίους λύχνους.

Ανηρτημένη στον τοίχο βρίσκεται η τουρκική άδεια (φιρμάνι του Σουλτάνου) της κατασκευής του πλοίου «Αγαμέμνονα», με το σχέδιο του στην πίσω πλευρά.

.Πέρα όμως από την απερίγραπτη ομορφιά του εσωτερικού χώρου του αρχοντικού, τον επισκέπτη κερδίζει και η παραδοσιακή βοτσαλωτή αυλή των 300 τετραγωνικών μέτρων.

- Το μεσημέρι γύρω στις 13.30 οι εκδρομείς έφθαναν για φαγητό σε παραθαλάσσια ταβέρνα του νησιού και τρεις ώρες αργότερα 16.30 ώρα έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη μας γοητευμένοι από εικόνες  και υπέροχες αναμνήσεις  με ενδιάμεσο σταθμό  για απογευματινό καφεδάκι στις ακτές του Σαρωνικού κόλπου στον  νομό  Αργολίδας την αρχαία Επίδαυρο  ένα χώρο, αρχαιολογικής σημασίας και  φυσικής ομορφιάς..

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί τους φίλους εκδρομείς για την αθρόα συμμετοχή τους και την άψογη συνεργασία στην ημερήσια εκδρομή μας αλλά και για την στήριξη που μας  παρέχουν σε όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Συλλόγου σε πολύ δύσκολες ημέρες για τον ποιοτικό πολιτισμό και την κοινωνία.


Φωτο Γιάννης Ζαβιτσάνος

 



















                         Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ