Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνες του τμήματος η ταμίας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γαστεράτου και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942938282 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Ο Σύλλογος Επτανησίων στην Υπάτη - Μονή Αγάθωνος - Γοργοπόταμο - Καμένα Βούρλα


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου  Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019  πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή  στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στα σύνορα με τη Θεσσαλία,στον  μαγευτικό και επιβλητικό ορεινό όγκο της Οίτης στην Υπάτη την Ιερά Μονή Αγάθωνος, σε υψόμετρο 553 μέτρα στην πλαγιά του όρους «Οίτη» κτισμένη τον 14ο-15ο αιώνα, και τον Ιστορικό Γοργοπόταμο όπου έλαβε χώρα η κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Οι εκδρομείς του επισκέφτηκαν :
- Mε πρώτο ενδιάμεσο σταθμό για καφέ τα Καμένα Βούρλα  την παραθαλάσσια κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας στα ΒΔ παράλια του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, Ο συνδυασμός θάλασσας και δασωμένου βουνού έχουν μετατρέψει την περιοχή σε αξιόλογο θέρετρο, και σημαντική τουριστική λουτρόπολη. Χτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κνημίς, τα Καμένα Βούρλα προσφέρουν ωραία θέα. Η πόλη περηφανεύεται για την παραλία της την οποία κατακλύζουν κάθε απόγευμα ντόπιοι και επισκέπτες για να θαυμάσουν ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα .
 - Λίγο αργότερα οι εκδρομείς έπαιρναν τον δρόμο δυτικά της Λαμίας, στις βόρειες πλαγιές του όρους Οίτη όπου γύρω στις 12 το μεσημέρι  έφταναν για προσκύνημα  στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, σε υψόμετρο 553 μέτρα στην πλαγιά του όρους «Οίτη» μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, στο δρόμο προς το Λυχνό και αρκετά κοντά στην Υπάτη. Κτισμένη τον 14ο-15ο αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας
Διασώζονται στη Μονή πολλά πολύτιμα κειμήλια και τίμια λείψανα. Τα ιερά κειμήλια, που υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο της Μονής, είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Δεκάδες σταυροί, ιερά σκεύη, αρτοφόρια, άγια λείψανα, ιερές εικόνες, άμφια, κώδικες, βιβλία, συλλέχθηκαν από τους ναούς και τις διαλυμένες μονές της περιοχής από τον Ηγούμενο Γερμανό Δημάκο και μ’ αυτό τον τρόπο διασώθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους.
Σήμερα στο χώρο της Ιεράς Μονής, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, οι εκδρομείς είχαν την χαρά, όχι μόνο να απολαύσουν τη φύση, αλλά και να βιώσουν έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα και να νιώσουν την προσπάθεια, που έγινε στο πέρασμα του χρόνου για την προστασία και τη διαφύλαξη της Εθνικής Συνείδησης.
-       Τις 12 το μεσημέρι το  λεοφωρείο με τους εκδρομείς έφθανε στην  Υπάτη,  την Oρεινή κωμόπολη στις βόρειες πλαγιές της Oίτης, ανάμεσα σε βελανιδιές, πλατάνια και κυπαρίσσια. μαγεύεσαι από τη φυσική ομορφιά της, τις βυζαντινές Εκκλησίες, τις κρήνες, τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες της.. Το μάτι σου χάνεται στα πλανεμένα μονοπάτια, όπου οι μάγισσες και οι νεράιδες σε προσκαλούν.. Θωρείς το κάστρο με την κυρά του, τη σπηλιά της Αρσαλής, και το Βυζαντινό της Μουσείο, και σε κάνουν να ταξιδεύεις στο χρόνο.. Το Πάρκο των Ηρώων με τις προτομές του, είναι εκεί για να σου υπενθυμίζει ότι αυτός ο τόπος είναι τόπος ηρώων.. .. Όπου και αν κοιτάξεις σε μαγεύει. Κάθε εποχή και ομορφιά, κάθε μέρος και λησμονιά.  
Οι εκδρομείς επισκεύθηκαν  το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο της πόλης στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Υπάτης που παραχωρήθηκε από τον πρώην Δήμο Υπάτης (νυν Δήμο Λαμιέων) του οποίου ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκε με δωρεά   του ζεύγους Υπαταίων, Σταύρου & Ειρήνης Κακογιάννη, το 2008, προς τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ο Ηρακλής».
Αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και διάδοσης της επιστήμης της Αστρονομίας για κάθε ενδιαφερόμενο περί την επιστήμη της Αστρονομίας, και αποτελεί μια καινοτόμος εκπαιδευτική, ερευνητική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Οι εκδρομείς του Συλλόγου Επτανησίων παρέμειναν 90 και πλέον λεπτά στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο της πόλης όπου παρακολούθησαν προβολές video και υπήρξε  μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση .

- Το μεσημέρι γύρω στις 15.00 έφθαναν για φαγητό και ξεκούραση  στην περιοχή του Γοργοποτάμου του νομού Φθιώτιδας .Ο Γοργοπόταμος  πηγάζει από την Οίτη και ρέει προς τον κάμπο του Σπερχειού .
- Το απόγευμα επισκέφτηκαν την ιστορική οδογέφυρα η ανατίναξη της οποίας τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942  αποτέλεσε την κορυφαία πράξη της ελληνικής αντίστασης εναντίον των δυνάμεων του Αξονα. Τα εκρηκτικά τοποθέτησαν και πυροδότησαν Βρετανοί σαμποτέρ αφού προηγουμένως η από κοινού δράση ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ εξουδετέρωσε την ιταλική φρουρά.
Η σιδηροδρομική γραμμή βγήκε εκτός λειτουργίας για αρκετές εβδομάδες, προκαλώντας έλλειψη καυσίμων και διακοπές ρεύματος στην Αθήνα. Η κορυφαία αυτή πράξη της ελληνικής αντίστασης έκανε φανερή την ευάλωτη θέση του Αξονα στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάτο από μια λεπτή λωρίδα σιδηροδρόμου και αυτοκινητοδρόμου, που κατέβαινε σαν φίδι κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας.

-   Μία ώρα αργότερα 18.30 ώρα οι εκδρομείς έπερναν τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη μας με ενδιάμεσο σταθμό  για απογευματινό καφεδάκι τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας παραθαλάσσια κωμόπολη και λιμάνι στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 
-  Το λεοφωρείο με τραγούδια και τις χαρούμενες φωνές των εκδρομέων έφτανε στο Γαλάτσι  αργά το βράδυ της Κυριακής.
Ο Σύλλογος μας και αυτή την φορά έκανε αυτό που γνωρίζει καλά 13 ολόκληρα χρόνια με σεβασμό στις πολιτιστικές του καταβολές δίχως τυμπανοκρουσίες με ιδιαίτερη σχολαστικότητα σε  αμιγώς πολιτιστικές  επιλογές και άρτιο προγραμματισμό πραγματοποίησε μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή με επίσκεψη σε αστεροσχολείο της Υπάτης, προσκύνημα σε ιστορική μονή ,και επίσκεψη σε ιστορική περιοχή  της πατρίδας μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί τον φίλο ερασιτέχνη φωτογράφο Κυριάκο Μπούρα που μας τίμησε με την παρουσία του και αποθανάτισε όμορφες εικόνες της εκδρομής μας  και τους φίλους εκδρομείς για την αθρόα συμμετοχή τους και την άψογη συνεργασία στην ημερήσια εκδρομή μας αλλά και για την στήριξη που  παρέχουν σε όλες τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες του Συλλόγου σε πολύ δύσκολες ημέρες για τον ποιοτικό πολιτισμό και την κοινωνία.

  Φώτο - video Κυριάκος Μπούρας















VIDEO :