Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνες του τμήματος η ταμίας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γαστεράτου και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942938282 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Πολιτιστικό τριήμερο των Επτανησίων Γαλατσίου στην Μακεδονία




Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου πραγματοποίησε πολιτιστική τριήμερη απόδραση στην Μακεδονία  23,24,25 Μαρτίου 2024 

Προσπαθήσαμε και συνδυάσαμε όλα εκείνα τα στοιχεία ποιοτικού πολιτισμού , αναψυχής , και άρτιου προγραμματισμού που μας διακρίνουν σε κάθε μας δραστηριότητα.

Ένα ιδιαίτερα πλούσιο τριήμερο με εικόνες και παραστάσεις γεμάτες με ιστορία πολιτισμό και διασκέδαση.

.Οι εκδρομείς του Επτανησιακού Συλλόγου του Δήμου Γαλατσίου την πρώτη ημέρα του τριημέρου επισκέφτηκαν   την Βεργίνα που ευρίσκεται στη θέση των αρχαίων Αιγών πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας στη νότια άκρη του μακεδονικού κάμπου, σκαρφαλωμένη στους πρόποδες των Πιερίων. Πρόκειται για τη μυθική, θρησκευτική, πολιτική και καλλιτεχνική κοιτίδα μέσω της οποίας διαδόθηκε ο ελληνικός πολιτισμός σε όλη την οικουμένη.

Για δύο και πλέον ώρες οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν στο Μουσείο βασιλικών τάφων των Αιγών. Τίποτα δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο εκείνη την εποχή,  από τα εκθέματα μέσα στον τύμβο - την χρυσή λάρνακα που περιείχε τα οστά του Φιλίππου Β, το περίπλοκο χρυσό στεφάνι που φορούσε κατά την καύση του, την τεράστια πανοπλία του, τα κοσμήματά του και άλλα αντικείμενα της εποχής – όλα λουσμένα με ένα μοναδικό φως.

Την δεύτερη ημέρα του τριημέρου οι εκδρομείς       επισκέφτηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα  την Έδεσσα πόλη με φημισμένους καταρράκτες και πολλά τρεχούμενα νερά, μεγάλα πάρκα και δεντρόφυτους δρόμους, αλλά και υπέροχη θέα στον εύφορο μακεδονικό κάμπο. Σε μια καταπράσινη τοποθεσία  στα βορειοανατολικά της πόλης οι εκδρομείς απόλαυσαν το υπέροχο πάρκο της περιοχής γεμάτο ψηλά πλατάνια αλλά και τον Μεγάλο Καταρράκτη ή Κάρανο, τον μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο,ο οποιος μετά από «ελεύθερη πτώση» 70 μέτρων, σκορπίζει τα νερά του με δύναμη και ορμή, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό πυκνό νοτισμένο σύννεφο.

. Επισκέφτηκαν στην συνέχεια της ημέρας τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) στο νομό Πέλλας που  απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, λίγα χλμ. από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή, και τα ιαματικά θερμά νερά του με σταθερή θερμοκρασία 37οC αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους με οργιώδης βλάστηση, πανύψηλα αιωνόβια δέντρα απόκρημνες πλαγιές και θεόρατους βράχους συνθέτοντας ένα φυσικό έργο απαράμιλλης ομορφιάς.

Την τελευταία ημέρα του τριημέρου  στον δρόμο της επιστροφής για την πόλη μας, οι  εκδρομείς επισκέφτηκαν για προσκύνημα   την Μονή της Παναγίας Σουμελά το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά σε μια μαγευτική τοποθεσία ανάμεσα σε έλατα, οξιές, πεύκα, καρυδιές αλλά και μηλιές όπου συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Εδώ φυλάσσεται η παλαιά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, όπως και άλλα θρησκευτικό-ιστορικά κειμήλια του εκεί Μοναστηριού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί τους εκδρομείς για την τιμητική τους παρουσία και την συνεργασία τους με τα μέλη του ΔΣ για την άψογη διεκπεραίωση  της τριήμερης πολιτιστικής απόδρασης του Συλλόγου μας στην Μακεδονία.

φωτο-video

Γιάννης.Π.Ζαβιτσάνος






















VIDEO