Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνες του τμήματος η ταμίας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γαστεράτου και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942938282 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου στην ΝΑ Εύβοια(Φωτο - Video)


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου  την Κυριακή 14 Οκτωβρίου πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή  στην  Εύβοια το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου με τα έλατα και αρμυρίκια, τα επιβλητικά βουνά και τις απέραντες παραλίες, ,τις παλιές μονές, και τους καταρράκτες, τα φαράγγια, τα βιομηχανικά μνημεία, και τους πέτρινους ξενώνες, ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά νησιά, με μοναδικές ομορφιές και «βλέμμα» στο Αιγαίο, όπου μοιάζει με μικρογραφία ολόκληρης της Ελλάδας.

 Οι εκδρομείς του αυτή την φορά ταξίδεδεψαν ΝΑ στην Εύβοια .
-       Mε  πρώτο ενδιάμεσο σταθμό για καφέ την  Ερέτρεια την σύγχρονη κωμόπολη και έδρα του ομώνυμου δήμου, λιμάνι με τουριστική κίνηση, που συνδέει την Εύβοια με τη Σκάλα Ωρωπού Αττικής. Μνημεία της αρχαιότητας, νεοκλασικά, πλατείες, χώροι πρασίνου, φοίνικες, ευκάλυπτοι, το γραφικό Nησί των Oνείρων και ο παραλιακός πεζόδρομος με τα καφέ και τα εστιατόρια συνθέτουν την όμορφη εικόνα της Ερέτριας.
-       Λίγο αργότερα  επερναν τον δρόμο για την Κύμη την αρχοντική και φιλόξενη κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινη περιοχή, να απλώνει την ομορφιά της στο Αιγαίο 200 μέτρα πάνω  από την επιφάνεια της θάλασσας. Πόλη με ιστορικό παρελθόν και ναυτική παράδοση, γοητεύει τον επισκέπτη με τα αρχοντικά της  εκ των οποίων τα περισσότερα  είναι  νεοκλασικά καπετανόσπιτα και ξεχωρίζουν για τα «φουρούσια» τους, τα στηρίγματα δηλαδή  των μπαλκονιών τους. Το σκηνικό της αρχοντικής αυτής πόλης συμπληρώνoυν οι πεντακάθαρες παραλίες της και το καταπράσινο περιβάλλον της. 
-       Τις 12 το μεσημέρι  έφθαναν για προσκύνημα στην παλιά πέτρινη μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, η οποία βρίσκεται σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Κύμης, απέναντι από τις κορυφές των βουνών Αξαμένων και κάτω από το βυζαντινό κάστρο του 11ου αιώνος, απλώνεται η κτισμένη στην αγκαλιά ενός κατάφυτου λόφου, σε υψόμετρο 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ίδρυση της μονής τοποθετείται τον 16ο αιώνα, όπως προκύπτει από ένα χρυσοκέντητο επιτάφιο που σώζεται σ’ αυτήν και φέρει χρονολογία 1635 και από μια παλιά μεταλλική σφραγίδα της, που επίσης σώζεται, με ημερομηνία 1643.
Η κεντρική πύλη είναι οικοδομημένη με πέτρινα αγκωνάρια τα οποία καταλήγουν σε αψίδα και απάνω από αυτήν σχηματίζεται μεγάλη καμάρα, που καλύπτει την είσοδο. Δεξιά και αριστερά στην πύλη, υπάρχουν και σήμερα οι πολεμίστρες που παλιά χρησίμευαν για την άμυνα της μονής. Αριστερά στην αυλή τρέχει τα κρυστάλλινα νερά της,
-       Μία περίπου ώρα αργότερα η επόμενη επίσκεψη των εκδρομέων του Επτανησιακού Συλλόγου στο Λαογραφικό μουσείο της Κύμης όπου ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του  εντυπωσιακού τριώροφου νεοκλασικού κτιρίου του τέλους του 19ου αιώνα με συνολική επιφάνεια 450 τμ.. Ιδρύθηκε το 1981 από τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο .Είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο λαογραφικό Μουσείο της Εύβοιας και ένα από τα καλύτερα στο είδος του περιφερειακά Μουσεία της χώρας. Οι συλλογές του αποτελούνται από 1600 αντικείμενα, που προέρχονται από δωρεές των κατοίκων. Στο ισόγειο είναι η μεγάλη αίθουσα με τις φορεσιές, τις στολές των πολεμιστών των Βαλκανικών Πολέμων, τα άμφια του Αγίου Νεκταρίου, ιερά σκεύη, ξυλόγλυπτα και κοσμήματα. Υπάρχουν, επίσης, η «αστική γωνιά», η αίθουσα με τα σκεύη οικιακής χρήσης, η βιβλιοθήκη και τα αρχεία (φωτογραφικό, ηχοθήκη και ταινιοθήκη). Στον όροφο είναι οι αίθουσες με την αναπαράσταση του παλιού σπιτιού της Κύμης – σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, δωμάτιο του αργαλειού και υφαντά. Σε τρεις μικρότερες αίθουσες, κεντήματα, άλλα εκθέματα, έντυπα και φωτογραφίες από την Κύμη και από τη ζωή του Γεωργίου Παπανικολάου. Στο υπόγειο, το κηροπλαστείο, ο χώρος της μπουγάδας και το παραδοσιακό κατώι με το κελάρι και τα γεωργικά εργαλεία. Στον κήπο ένα υπαίθριο κυκλικό θέατρο με 250 θέσεις φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το μουσείο έχει παράρτημα στο χωριό Πύργος, στο «Αρχοντικό Χρυσανθόπουλου», με τη συλλογή του λαϊκού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Σωτήρη Χρυσανθόπουλου. 
-       Αργά το μεσημέρι γύρω στις 14.00 οι εκδρομείς έφθανα για φαγητό και ξεκούραση σε ψαροταβέρνα στο  επίνειο της Κύμης την Παραλία της τον γραφικό παραθεριστικό οικισμός και λιμάνι που συνδυάζει το γαλάζιο και το πράσινο, καθώς η βλάστηση φτάνει μέχρι μια ανάσα από τα νερά του Αιγαίου .

-       Το απόγευμα 16.30 οι εκδρομείς έπερναν τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη μας με ενδιάμεσο σταθμό  για απογευματινό καφεδάκι την Χαλκίδα την πρωτεύουσα του νομού Εύβοιας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας .
 Κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της στον λόφο της Κανήθου δεσπόζει το ενετικό 
κάστρο του Καράμπαμπα που μαζί με την γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της.
Περασμένες 20.30 το λεοφωρείο με τους εκδρομείς έφτανε στο Γαλάτσι.
Ο Σύλλογος μας και αυτή την φορά έκανε αυτό που γνωρίζει καλά 12 ολόκληρα χρόνια με σεβασμό στις πολιτιστικές του καταβολές  με ιδιαίτερη σχολαστικότητα σε  αμιγώς πολιτιστικές  επιλογές και άρτιο προγραμματισμό πραγματοποίησε μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή με επίσκεψη σε λαογραφικό μουσείο, προσκύνημα σε ιστορική μονή και διασκέδαση σε παραθαλάσσια  περιοχή της πατρίδας μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί τους φίλους εκδρομείς για την αθρόα συμμετοχή και την άψογη συνεργασία τους στην ημερήσια εκδρομή  αλλά και για την στήριξη που μας παρέχουν σε όλες τις πολιτιστικές  δραστηριότητες του Συλλόγου σε πολύ δύσκολες ημέρες για τον ποιοτικό πολιτισμό και την κοινωνία.

Οι φωτογραφίες και τα video που ακολουθούν είναι του Γιάννη Ζαβιτσάνου


Φωτογραφίες :











ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ


Video