Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνες του τμήματος η ταμίας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γαστεράτου και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942938282 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Σύλλογος μας έχει προγραμματίσει ημερήσια εκδρομή Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 και καλεί μέλη και φίλους να συμμετάσχουν


Φίλες και φίλοι
Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογος μας έχει προγραμματίσει και θα πραγματοποιήσει  την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 ημερήσια εκδρομή με επίσκεψη σε λαογραφικό μουσείο, προσκύνημα σε ιστορική μονή και διασκέδαση σε παραθαλάσσια  περιοχή της πατρίδας μας.


Εμείς στον Σύλλογο Επτανησίων όπως όλοι πλέον γνωρίζετε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε  αμιγώς πολιτιστικές  επιλογές και αυστηρά σχολαστικοί στον προγραμματισμό μας. Δεν είμαστε τέλειοι αλλά πάντα  προσπαθούμε το καλύτερο
Αν προσεκτικά ανατρέξετε στο blog του Συλλόγου και στην σελίδα εκδρομές ( ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ) θα διαπιστώσετε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε εξαντλήσει τους περισσότερους κοντινούς προορισμούς που προσφέρονται για ημερήσια εκδρομή.
Αυτή την φορά  υπήρξε δύσκολη η επιλογή μας για την ημερήσια εκδρομή , με σχετικά χαμηλό οικονομικό κόστος και όλα όσα στοιχεία προαναφέραμε .Επιλέξαμε την Εύβοια το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου με τα έλατα και αρμυρίκια, τα επιβλητικά βουνά και τις απέραντες παραλίες, ,τις παλιές μονές, και τους καταρράκτες, τα φαράγγια, τα βιομηχανικά μνημεία, και τους πέτρινους ξενώνες, ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά νησιά, με μοναδικές ομορφιές και «βλέμμα» στο Αιγαίο, οπου μοιάζει με μικρογραφία ολόκληρης της Ελλάδας, και θα ταξιδέψουμε αυτή την φορά ΝΑ  στην Χαλκίδα- Ερέτρεια - Κύμη όπου θα επισκεφθούμε την ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το υπέροχο λαογραφικό μουσείο της πόλης .Το μεσημέρι θα γευματίσουμε και θα χορέψουμε σε παραλιακή ταβέρνα της περιοχής.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε όπως κάθε φορά και να στηρίξετε με την παρουσία σας και αυτή την  ποιοτική πολιτιστική δραστηριότητα του Συλλόγου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

07.30  Αναχώρηση από Γαλάτσι. Λ Γαλατσίου super market  ΓΑΛΑΞΙΑΣ 


09.00 Άφιξη   Ερέτρεια.


Σύγχρονη κωμόπολη, έδρα του ομώνυμου δήμου, η Ερέτρια είναι λιμάνι με τουριστική κίνηση, που συνδέει την Εύβοια με τη Σκάλα Ωρωπού Αττικής. Μνημεία της αρχαιότητας, νεοκλασικά, πλατείες, χώροι πρασίνου, φοίνικες, ευκάλυπτοι, το γραφικό Nησί των Oνείρων και ο παραλιακός πεζόδρομος με τα καφέ και τα εστιατόρια συνθέτουν την όμορφη εικόνα της Ερέτριας. Η αρχαία Ερέτρια, χτισμένη στην ίδια θέση, ανέπτυξε έντονη αποικιακή δραστηριότητα (9ος-8ος αι. π.Χ.) και υπήρξε μία από τις τέσσερις ευβοϊκές πόλεις (οι άλλες ήταν η Χαλκίδα, η Ιστιαία και η Κάρυστος) που έκοψαν δικά τους νομίσματα. Στους Νεότερους Χρόνους η Ερέτρια έμεινε ακατοίκητη ώς το 1834, όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτήν ψαριανοί πρόσφυγες, μετά την καταστροφή του νησιού τους από τους Tούρκους, και ονόμασαν τον οικισμό τους Nέα Ψαρά. Η Ερέτρια έχει 3.156 κατοίκους. Aπέχει 23,5 χλμ ΝA από τη Xαλκίδα.

09.45 Αναχώρηση

11.45 Άφιξη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος


Η γυναικεία σήμερα Μονή Σωτήρος βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βόρεια της Κύμης, σε ένα απόκρημνο και ερημικό περιβάλλον, 250 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από μοναχούς του Αγίου Όρους τον 15ο αιώνα. Υπάρχει σφραγίδα του 1643 η οποία είναι χωρισμένη στα τέσσερα, όπως παρατηρείται στο Άγιο Όρος, ενισχύοντας την άποψη αυτή. Λέγεται ότι οι μοναχοί αυτοί διέφυγαν από τους Τούρκους και βρήκαν καταφύγιο εδώ.
Η μονή είναι ένα πολύ μεγάλο κτηριακό συγκρότημα. Έχει όψη φρουρίου και περιβάλλεται από τέσσερις πτέρυγες κτηρίων. Στους τοίχους των κτηρίων της είναι εντοιχισμένα διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη από προχριστιανικά οικοδομήματα.
Το μοναστήρι καταστράφηκε από τον πασά της Καρύστου Ομέρ Μπέη κατά τα έτη 1821-1823. Επισκευάστηκε όμως το 1847 με πρωτεργάτες τους οπλαρχηγούς Δ. Γιαννάκη, Γ. Ιωάννου, Δ. Δήμου και από τις δωρεές των κατοίκων της περιοχής.
Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή των μοναχών στην εθνική αντίσταση, 1941-1944. Κατά τη γερμανική κατοχή το μοναστήρι ήταν τόπος καταφυγίου και διαφυγής πατριωτών.
Η μονή έχει αξιόλογα εκκλησιαστικά συγγράμματα του 18ου και του 19ου αιώνα, καθώς και εκκλησιαστικά κειμήλια, μεταξύ των οποίων ένας χρυσοκέντητος επιτάφιος του 1635.
Μέσα στο ναό φυλάσσονται λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων και Μαρτύρων, όπως του Αγίου Τρύφωνα, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Χαραλάμπους, της Αγίας Παρασκευής.

12.30 Αναχώρηση

13.00 Άφιξη  σε Λαογραφικό μουσείο Κύμης-Ξενάγιση-Γεν.είσοδος 1,5 €


Το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης ιδρύθηκε το 1981 από τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης και στεγάζεται σε τριώροφο νεοκλασικό κτίριο του τέλους του 19ου αιώνα με συνολική επιφάνεια 450 τμ.. Είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο λαογραφικό Μουσείο της Εύβοιας και ένα από τα καλύτερα στο είδος του περιφερειακά Μουσεία της χώρας. Οι συλλογές του αποτελούνται από 1600 αντικείμενα, που προέρχονται από δωρεές των κατοίκων. Στο ισόγειο είναι η μεγάλη αίθουσα με τις φορεσιές, τις στολές των πολεμιστών των Βαλκανικών Πολέμων, τα άμφια του Αγίου Νεκταρίου, ιερά σκεύη, ξυλόγλυπτα και κοσμήματα. Υπάρχουν, επίσης, η «αστική γωνιά», η αίθουσα με τα σκεύη οικιακής χρήσης, η βιβλιοθήκη και τα αρχεία (φωτογραφικό, ηχοθήκη και ταινιοθήκη). Στον όροφο είναι οι αίθουσες με την αναπαράσταση του παλιού σπιτιού της Κύμης – σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, δωμάτιο του αργαλειού και υφαντά. Σε τρεις μικρότερες αίθουσες, κεντήματα, άλλα εκθέματα, έντυπα και φωτογραφίες από την Κύμη και από τη ζωή του Γεωργίου Παπανικολάου. Στο υπόγειο, το κηροπλαστείο, ο χώρος της μπουγάδας και το παραδοσιακό κατώι με το κελάρι και τα γεωργικά εργαλεία. Στον κήπο ένα υπαίθριο κυκλικό θέατρο με 250 θέσεις φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το μουσείο έχει παράρτημα στο χωριό Πύργος, στο «Αρχοντικό Χρυσανθόπουλου», με τη συλλογή του λαϊκού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Σωτήρη Χρυσανθόπουλου. 

14.00 Αναχώρηση

14.30 Άφιξη  στην  παραλία Κύμης  για μεσημβρινό φαγητό στην ταβέρνα ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


16.30 Αναχώρηση

18.30  Άφιξη  Χαλκίδα


Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα του νομού Εύβοιας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με 90.000 κατοίκους περίπου.
Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της στον λόφο της Κανήθου δεσπόζει το ενετικό 
κάστρο του Καράμπαμπα που μαζί με την γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της.
Στην είσοδό της υπάρχει η νέα εντυπωσιακή Καλωδιακή (κρεμαστή) Γέφυρα ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα,η οποία συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση της πόλης και στην αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της.
Η Παλιά Κινητή Γέφυρα χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού. Στην σημερινή της μορφή κατασκευάστηκε το 1962.Στην πόλη υπάρχουν επίσης αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο.

19.30 Αναχώρηση για Γαλάτσι

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

6973543120 -6944720801-6975871048- 6942938282-6973204835-6944231529-6976197166

Τιμή συμμετοχής 16,00 €