Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνες του τμήματος η ταμίας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γαστεράτου και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942938282 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου παρουσίασε τον Νομπελίστα ποιητή και διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη (φωτο-video)


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Επτανησίων Γαλατσίου η εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη.


Κατάμεστη  από νωρίς όπως συνηθίζεται κάθε χρονιά δέκα τρία και πλέον συνεχόμενα χρόνια σε εκδηλώσεις αφιερώματα του Επτανησιακού Συλλόγου η αίθουσα του πολιτιστικού οργανισμού ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ από Επτανήσιους και φίλους .
Μια άρτια οργανωμένη και σκηνοθετημένη εκδήλωση εφάμιλλη του ονόματος του Νομπελίστα Έλληνα ποιητή παρουσίασαν με πολλή αγάπη και σεβασμό στην μνήμη του ποιητή Γιώργου Σεφέρη τα μέλη της διοίκησης και οι Επτανήσιοι  φίλοι – μέλη  του Συλλόγου  .
 Ο Επτανησιακός πολιτιστικός φορέας του Γαλατσίου  όπως πολύ εύστοχα ανάφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Ζαβιτσάνος στον σύντομο χαιρετισμό του, παρουσίασε τον ποιητή που με τον τρόπο γραφής του ,άφησε ανεξίτηλο το στίγμα στην λογοτεχνία. Ένα στίγμα που μένει σταθερό και αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων, για να μας θυμίσει τη λυρικότητα, το στοχασμό και τη διαμαρτυρία. Να μας θυμίσει  την Ελλάδα, και να εκφράσει τη στοχαστική αντίδραση απέναντι στο δράμα του Νέου ελληνισμού από τη σκοπιά μιας συνείδησης που κουβαλάει τη σοφία της διαχρονικής ελληνικής παράδοσης . Παράξενη μοίρα να είσαι, να έχεις γεννηθεί έλληνας ,και να εξακολουθείς να είσαι άνθρωπος που εδώ και αρκετές  γενεές οικοδόμησε τον Παρθενώνα.
Παρουσίασε τον ποιητή, το μεγαλείο του οποίου συνίσταται στο ότι δοκιμάζει αν αξίζει τη μοίρα του, και αμφιβάλλει αν είναι άξιος αυτής της μοίρας. Συνίσταται στο ότι αναρωτιέται, αν ο τόπος και οι άνθρωποι είναι ίδιοι, αν κάτω από τη φθορά των αιώνων ,λησμόνησαν οι άνθρωποι κι έχασαν τη συνείδησή τους.
Τον ποιητή της “Στροφής” που  άλλαξε τον ρου του ποιητικού ποταμού και που ποτέ δεν ένιωσε να ανήκει εξ ολοκλήρου πουθενά: ούτε στο ψύχραιμο διπλωματικό σώμα ούτε όμως και στο ελληνικό λογοτεχνικό στερέωμα  .
Για τον  Γιώργο Σεφέρη «η ποίηση είναι μια στάση απέναντι στη ζωή»• που θα πει, δεν εξαντλείται σε ένα ανώδυνο αισθητικό παιχνίδι, αλλ’ αντίθετα, εκφράζει μια υπεύθυνη άποψη απέναντι στον κόσμο και τη ζωή. Κι αληθινά, ο Σεφέρης εντάσσεται με το δικό του σεμνό τρόπο, στον τύπο του Ποιητή – Στοχαστή – Παιδαγωγού, που καθιερώνουν, με την ποίηση και την πράξη τους, ποιητές όπως ο Παλαμάς και ο Σικελιανός. Το ποιητικό του έργο εκφράζει τη στοχαστική αντίδραση απέναντι στο δράμα του Νέου ελληνισμού, από τη σκοπιά μιας συνείδησης που κουβαλεί τη σοφία της διαχρονικής ελληνικής παράδοσης. 
Τα εύσημα στους συντελεστές της εκδήλωσης απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Στην αφήγηση των κειμένων :
 - Κατερίνα Γαστεράτου  ( Ταμίας του Συλλόγου).
 - Γεωργία Γραικούση ( Γενική γραμματέας του Συλλόγου).
 - Άννα Μπάμπουρα (μέλος του ΔΣ του Συλλόγου).
- Ευτυχία Γεωργάτου  (μέλος του Συλλόγου).

Απάγγειλαν ποιήματα του ποιητή η Ευτυχία Γεωργάτου και  ο Μεγανησιώτης φίλος φιλόλογος και ηθοποιός  Βασίλης Κανέλλος .


 Ο Κονδύλης Αυγουστίνος ( έφορος του Συλλόγου ) είχε την τεχνική επιμέλεια.


Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος κ. Ζαβιτσάνος στην
κ. Σοφία Φλαμιάτου μέλος του ΔΣ από τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης που λόγοι υγείας  ελάχιστες ώρες νωρίτερα δεν της επέτρεψαν να συμμετάσχει,αλλά  και τον αντιπρόεδρο κ. Διονύση  Κορφιάτη που αθόρυβα και μεθοδικά προσέφερε τα μέγιστα .

Η επιμέλεια και η παρουσίαση της εκδήλωσης  ανήκε στο ΔΣ του Συλλόγου

Παρέστησαν ο Δήμαρχος της πόλης κ. Μαρκόπουλος, οι επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων κ.Κώστας Ζώμπος,Νίκος Μαγκανάρης ,Σπύρος Παναγιώτου.
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ.Ντίνα Σπυλιωπούλου.Η πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Μαργαρίτα Μανδηλαρά. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ασπασία Παναγιωτακοπούλου,Γιάννης Μανιάτης,Παναγιώτης Δαβίλας,Άρης Παπαδοκωστόπουλος,Γεωργία Κιτσίνη,Σπύρος Γρημπαβιώτης, Μαίρη Δάσκα ,Έλενα Ζέρβα.
Οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων, Ηπειρωτών Γεωργία.Τσιούρη ,Πελοποννησίων Δημήτρης Κατσούλας ,Θεσσαλών Γιάννης Κουσαίτης, Ρουμελιωτών Χρήστος Φλώρος, Δράσης Ηλίας Ανδριόπουλος, Άνω Γαλατσίου Γιώργος Πάσχος.
Η Πρόεδρος της Κερκυραικής Εστίας Αθηνών κ. Λίνα Βέργη,ο πρόεδρος της Ζακυνθινής εστίας Πολιτισμού κ. Καρακασίδης και η πρόεδρος των Επτανησίων Αγίας Παρασκευής κ.Κατερίνα Κοψιδά.

Η φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης εγένετο από τους ερασιτέχνες φωτογράφους κ.Κυριάκο Μπούρα , και Ηλία Ηλιόπουλο τους οποίους το ΔΣ ευχαριστεί για την ανιδιοτελή προσφορά τους.
Ο Σύλλογος τον Επτανησίων  μετά τους Νίκο Καββαδία,Άγγελο Σικελιανό,Διονύσιο Σολωμό,Ανδρέα Κάλβο,Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ρένα Βλαχοπούλου,Νίκο Κούρκουλο , τα αφιερώματα για την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα   τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιώργο Σεφέρη ,θα συνεχίσει να υπηρετεί επάξια και να  προσφέρει στον χειμαζόμενο πολιτισμό μας. Να ζωντανεύει, να διατηρεί και να παραδίνει  στις επόμενες γενιές μέλη νεολαία και φίλους ,αλώβητη την παράδοση, την ιστορία , και τον ποιοτικό μας Ελλαδικό πολιτισμό .

 φωτο : Κυριάκος Μπούρας-Ηλίας Ηλιόπουλος – Γιάννης Ζαβιτσάνος


















VIDEO