Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνες του τμήματος η ταμίας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γαστεράτου και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942938282 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου στο νησί των ποιητών την όμορφη Ζάκυνθο.( φωτο - video)

Τμήμα από τους 83 εκδρομείς στον λόφο του Στράνη


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου πραγματοποίησε τριήμερη εκδρομή 26-27-28 Μαΐου 2018 στο Flor di Levante, το άνθος της Ανατολής, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν οι Ενετοί την πανέμορφη Ζάκυνθο το νησί της καντάδας και της οπερέτας.


Το Σάββατο 26 Μαίου 2018 γύρω στις 12 το μεσημέρι οι 83 εκδρομείς έφταναν στην Ζάκυνθο το νησί με την Ιστορία, τα αξιοθέατα, τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους, τα κατάφυτα δάση, τις εύφορες πεδιάδες, τις ατέλειωτες αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου.

Πρώτος τους σταθμός το Βυζαντινό Μουσείο του νησιού που δεσπόζει στην μεγάλη πλατεία του Διονυσίου Σολωμού. Το Μουσείο έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης της εξέλιξης της μεταβυζαντινής και της νεότερης ελληνικής τέχνης και προσφέρει πλήρη εικόνα των επιρροών της δυτικής τέχνης στα Επτάνησα. Οι συλλογές του Μουσείου εκτίθενται σε επτά αίθουσες, δύο στο ισόγειο και πέντε στον όροφο, ενώ πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους. .
Στην συνέχεια μετάβαση για μεσημβρινό φαγητό στη νοτιοανατολική ακτή της Ζακύνθου, στην καταπράσινη και πευκόφυτη περιοχή Ξηροκάστελο, σε μέγιστο υψόμετρο 400 μ., περίπου 11 χλμ. από την Πόλη της Ζακύνθου, και ξεκούραση στο Ξενοδοχείο  ΣΤΡΑΝΤΑ ΜΑΡΙΝΑ στην πόλη της Ζακύνθου.
Γύρω στις 19.30 επισκέπτονταν σε απόσταση μόλις  δύο χιλιομέτρων από την πόλη τον λόφο του Στράνη, εδώ που ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου, εμπνεύστηκε και έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.
Στην μικρή πλατεία, στην θέση που σήμερα δεσπόζει η προτομή του Διονυσίου Σολωμού, υπήρχε το δέντρο στην σκιά του οποίου έγραψε τον < Ύμνο εις την Ελευθερία> και τους <Ελεύθερους Πολιορκημένους>.


Λίγο αργότερα επισκέπτονταν  σε κοντινή απόσταση με τον λόφο του Στράνη την πιο ξακουστή περιοχή του νησιού την Μπόχαλη, η οποία βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο της πόλεως της Ζακύνθου. Από εκεί η θέα είναι μαγευτική καθώς θαυμάσανε από ψηλά όχι μόνο την πόλη αλλά και το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου που εκτείνεται μπροστά σου, το λιμάνι, το Αργάσι και τον κόλπο του Λαγανά..Αργά το βράδυ επιστροφή στην πόλη.


Την Κυριακή γύρω στις 09.30 οι εκδρομείς μετέβησαν να προσκυνήσουν στο σκήνωμα του πολιούχου του νησιού Αγίου Διονυσίου  στον  μεγαλοπρεπή και ευρύχωρο ναό της Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου που κτίσθηκε σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με σχέδια του καθηγητού και ακαδημαϊκού Αναστασίου Ορλάνδου. Θεμελιώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1925 και εγκαινιάσθηκε στις 22 Αυγούστου 1948, κοσμείται δε με πυργοειδές κωδωνοστάσιο ύψους 37 μέτρων, το οποίο αποτελεί σύμβολο και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της Γης Ζακυνθινούς. 

Περίπου γύρω στις 11.00 έφταναν στο Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο στην περιοχή του Τσιλιβί, 7 χλμ. βόρεια από το κέντρο της πόλης της Ζακύνθου. Οφείλει το όνομά του στο ζωγράφο-καραβογράφο των ναυτικών μουσείων της χώρας Αντώνη Μιλάνο, ο οποίος είναι και ο δημιουργός του. Στις αίθουσές του εκτίθενται ιστορικά κειμήλια Ελλήνων ηρώων (όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Μίλτος Ιατρίδης κ.ά.) που προσφέρθηκαν από τους απογόνους τους. Σημείο αναφοράς της είναι η μεγαλύτερη Ναυτική Πινακοθήκη σε ολόκληρη την Ελλάδα, με εκθέματα που αφηγούνται μια ιστορία 4.000 ετών από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον 20ο αιώνα.
Αργά το μεσημέ έφταναν στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Κρυμνών στην περιοχή Βολίμες όπου από εξέδρα  απόλαυσαν την πλαζ Ναυάγιο. Πεντακάθαρα νερά, λευκή άμμος, εντυπωσιακοί απότομοι βράχοι και το μισοβυθισμένο στην άμμο κουφάρι ενός πλοίου συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό.
Ο Γερμανός περιηγητής E.L. Salvatos αναφέρει το 1901, για την περιοχή του Ναυαγίου, ότι ήταν μία πολύ μικρή παραλία με μαύρες πέτρες. Γέροντες της περιοχής μιλούν ότι μέχρι το 1920 υπήρχε εκεί πολύ μικρή παραλία με το όνομα Σπιριλί.
Μετά το 1922 από κατολισθήσεις δημιουργήθηκε αρχικά η πρώτη αξιόλογη παραλία η οποία ήταν περίπου μέχρι το σημείο που είναι σήμερα το καράβι. Η τελευταία κατολίσθηση μετά το Ναυάγιο δημιούργησε την σημερινή παραλία.
Γύρω στις 14.00  έφταναν στην δυτική πλευρά του νησιού για μεσημβρινό φαγητό σε ένα μικρό χωριουδάκι την Καμπί που εντυπωσιάζει και ξεχωρίζει περιτριγυρισμένο από ελιές και αμπέλια το οποίο προσφέρει μοναδική θέα καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού αντικρίζοντας τον όρμο της Σχίζας. Από αυτό το σημείο μπορεί να απολαύσει κανείς μια μοναδική θέα στο πέλαγος από ύψος 300 περίπου μέτρων . Η θέα στο απέραντο γαλάζιο που χάνεται το μάτι συμπληρώνεται από το κατάφυτο τοπίο.
Με ενδιάμεσο σταθμό για καφέ στην  λίμνη Κερίου  μικρή λίμνη που βρίσκεται στα δυτικά του κόλπου του Λαγανά, κοντά στο ακρωτήριο Κερί αργά το απόγευμα  επέστρεφαν στο ξενοδοχείο. 
Ελάχιστος χρόνος για ξεκούραση και μετάβαση στην περιοχή Καλπάδα για βραδυνό φαγητό χορό και τραγούδι .

Το πρωινό της Δευτέρας μετάβαση στο μουσείο Διονυσίου Σολωμού – Ανδρέα Κάλβου στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Με την είσοδό μας στο μουσείο το πρώτο πράγμα που αντίκρισαν οι εκδρομείς είναι το ιστορικό πουρνάρι, που βρισκόταν στο λόφο του Στράνη, κάτω από το οποίο ο Δ.Σολωμός εμπνεύστηκε τον εθνικό μας ύμνο. Στο εσωτερικό και συγκεκριμένα στο ισόγειο στεγάζεται το μαυσωλείο, στο οποίο από τις 17 Ιανουαρίου 1968, φυλάσσονται τα οστά του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, τα οστά του Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου αυτού. Οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να δουν ζωγραφικά έργα του 18ου και 19ου αι. καθώς και διάφορα κεραμικά και γλυπτά της εποχής εκείνης. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επίσης χειρόγραφα του Διονυσίου Σολωμού, του Ιωάννη Τσακασιάνου, του Διονυσίου Ρώμα, του Παύλου Καρρέρη, του Νικολάου Μάντζαρου, του Ερμάνου Λούντζη, του Αντωνίου Μάτεση, και του Γρηγορίου Ξενόπουλου που υπάρχουν στις αίθουσες του μουσείου, παραδοσιακές ενδυμασίες, όπλα αριστοκρατικών οικογενειών και προσωπογραφίες (Άγιος Διονύσιος, Διονύσιος και Αλέξανδρος Ρώμας) καθώς και ιδιωτικά αντικείμενα επιφανών προσώπων του νησιού (πιάνο Δομενεγινή, κ.ά.).
Ο τελευταίος σταθμός του τριήμερου των εκδρομέων του Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου για μπάνιο και μεσημβρινό φαγητό στην παραλία του Λαγανά την πιο πολυσύχναστη, κοσμοπολίτικη και ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή της Ζακύνθου. Η παραλία είναι απέραντη  μήκους 9 χμ. με ζεστά, ρηχά και καταγάλανα νερά.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας οι  εκδρομείς έφταναν στο Γαλάτσι με όμορφες αναμνήσεις του τριημέρου από το Ιόνιο και το νησί των ποιητών την πανέμορφη Ζάκυνθο.
Η διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου ευχαριστεί τους εκδρομείς για την συμμετοχή τους και σε αυτή την δραστηριότητα του Συλλόγου, την κατανόηση και την άψογη συνεργασία  τους  με τους εκπροσώπους της διοίκησης του Συλλόγου και τους οδηγούς .

 Φωτογραφίες - video Γιάννης ΖαβιτσάνοςΠερισσότερες φωτογραφίες:

video