Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνες του τμήματος η ταμίας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γαστεράτου και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942938282 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ


 Φίλες και φίλοι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Επτανησίων Γαλατσίου εχει προγραμματίσει και θα πραγματοποιήσει ημερήσια Εκδρομή την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 αυτή την φορά στους νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας με  με τα γνώριμα χαρακτηριστικά που διακρίνουν πάντα τις εκδρομές του Την ποιότητα και τον άρτιο προγραμματισμό συνδιάζοντας  το θρησκευτικό συναίσθημα την ιστορικότητα των τόπων που επισκέπτεται ,και τα λαογραφικά τους στοιχεία όπου υπάρχει αντίστοιχο μουσείο και ασφαλώς χαίρεται την ομορφιά των  τοπίων της Ελληνικής υπαίθρου.

Αυτή την φορά θα επισκεφθούμε μια ιδιαίτερα γνώριμη περιοχή  τον νομό Φωκίδας στο κεντρικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδος με τεράστιο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον ,με τον  επισκέπτη να ταξιδεύει στο ένδοξο παρελθόν της περιοχής

Θα ταξιδέψουμε σε μια εξαιρετικά προνομιακή θέση της περιοχής των Δελφών, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και με ασύγκριτη θέα στον Παρνασσό, στην κοιλάδα της Άμφισσας και στη θάλασσα και θα επισκεφτούμε την  παλιά διώροφη κατοικία του Επτανήσιου Λευκαδίτη ποιητή Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, στην οποία στεγάζεται το Μουσείο Δελφικών Εορτών. Χτίστηκε το διάστημα 1924-1926 από ντόπιους μάστορες υπό την επίβλεψη της Εύας Σικελιανού. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία συναρπάζουν το βλέμμα του επισκέπτη με το που θα διαβεί το κατώφλι της εμβληματικής κατοικίας. Στο μικρό πλάτωμα που βρίσκεται έξω από την καγκελόπορτα του κήπου του μουσείου υπάρχει η ανάγλυφη προτομή της Εύας Σικελιανού, που ο γλύπτης Γιάννης Παππάς σμίλεψε σε στήλη από μάρμαρο.

 

Πλησιάζοντας, διαβάζεις τους χαραγμένους στίχους από τη «Σίβυλλα» του Άγγελου Σικελιανού: «Νότος, Βοριάς, Ανατολή και Δύση, Μέγας Σταυρός κι απάνω του, του ανθρώπου το πνέμα βλέπω τώρα καρφωμένο. Μα θα ληθεί κι' ο αγέρας π' ανασαίνω μες την ψυχή μου εγώ την ώρα τούτη για όλες θα πνέψει τις ψυχές».

 

Θα ταξιδέψουμε στην συνέχεια σε ένα κοντινό προορισμό από το σπίτι του ποιητή  Σικελιανού το Χρισσό Φωκίδας ένα ιστορικό χωριό χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμόςκαι θα επισκεφτούμε το ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΙΣΣΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΗ ΗΛΙΑ ΕΥΘ.ΔΑΡΑΔΗΜΟΥ».στο οποίο στεγάζεται μία από τις πιο ολοκληρωμένες, πολυτιμότερες και πιο εντυπωσιακές συλλογές παραδοσιακών φορεσιών στη χώρα μας.

Η συλλογή του Μουσείου Χρισσού είναι αποτέλεσμα της αδιάκοπης και επίμονης προσπάθειας των τελευταίων πενήντα ετών του συλλέκτη κ. Ηλία Δαραδήμου και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπλουτίζεται με κάθε είδους πολύτιμο, ενδιαφέρον, σπάνιο και αξιόλογο αντικείμενο της λαϊκής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όταν η συλλογή έφθασε σε επίπεδο που θα μπορούσε να εκτεθεί, δωρίστηκε από τον συλλέκτη στον Δήμο Δελφών υπό τον όρο αυτή να στεγαστεί και να εκτίθεται μόνιμα στο νεοκλασικό σχολείο Χρισσού, ένα κτίριο με ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Το κτίριο κατά πάσα πιθανότητα, θεμελιώθηκε τη δεκαετία του 1890 και αποτελεί σημαντικό μνημείο της περιοχής και η κατασκευή του, κατά μια εκδοχή, αποδίδεται στον διάσημο αρχιτέκτονα της εποχής Ερνέστο Τσίλλερ, ο οποίος είχε σχεδιάσει και πολλά άλλα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα. Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται το Προεδρικό Μέγαρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Ιλίου Μέλαθρον, το Δημαρχείο Ερμουπόλεως, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης κ.ά.

 

Θα επισκεφτούμε για προσκύνημα Α - ΝΑ. της Άμφισσας σε απόσταση 17 χλμ. και ΒΔ. του Χρισσού (6,5 χλμ.) στο νομό Φωκίδας την  Μονή Προφήτη Ηλία χτισμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων, με θέα τον ελαιώνα της Άμφισσας, τον Κορινθιακό κόλπο, το Γαλαξίδι και τα απέναντι βουνά της Πελοποννήσου

Λόγω της στρατηγικής της θέσης, το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του '21 ως ορμητήριο των Ελλήνων αγωνιστών, μέχρι τον Αύγουστο του 1825 οπότε και καταστράφηκε από τους Τούρκους. Στο καθολικό της μονής, στις 24 Μαρτίου 1821, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ο οπλαρχηγός Πανουργιάςκαι οι προεστοί της Άμφισσας (Σάλωνα) κήρυξαν την επανάσταση.

Θα επισκεφτούμε και στον νομό Βοιωτίας λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Πέτρα , τους ομώνυμους καταρράκτες, που για χρόνια παρέμεναν άγνωστοι στο ευρύ κοινό. και διεκδικούν τη θέση του ψηλότερου καταρράκτη στην Ελλάδα ...

Πρόκειται για ένα αληθινό διαμάντι της Βοιωτίας που προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Οι καταρράκτες ξεπερνούν σε ύψος τα 25 μέτρα και οι ντόπιοι λένε ότι είναι από τους ψηλότερους της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα το μάτι ξεγελιέται και είναι ένας καταρράκτης ο οποίος τελικά, όπως πέφτει με ορμή, από την πλαγιά του Ελικώνα καταλήγει στο τέλος της διαδρομής του να ανοίγει σε δύο μικρότερους.

Το μεσημέρι θα γευματίσουμε στην Αντίκυρα έναν κοντινό παραθαλάσσιο προορισμό που σε χαλαρώνει και θα σου χαρίζει στιγμές ηρεμίας μακριά από την πολυκοσμία.Η Αντίκυρα παραθαλάσσια κωμόπολη, ξακουστή για την παραλία της .Ουσιαστικά μέρη της αποτελούν και οι δυο μικροί γειτονικοί οικισμοί, ο Άγιος Ισίδωρος και η Αγία Σωτήρα. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, πολύ κοντά στη Μονή του Οσίου Λουκά, αλλά και στους Δελφούς και την Αράχωβα.

Διαθέτει τουριστική υποδομή που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ενώ τα γραφικά δρομάκια και τα σπίτια της, το παραδοσιακό της χρώμα γύρω από το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, αποτελούν πόλο έλξης για όλους.

Φίλες και φίλοι στον Σύλλογο Επτανησίων οι αποδράσεις είναι ιδιαίτερα μελετημένες και περιέχουν  σοβαρό και άρτιο προγραμματισμό. Προσπαθούμε και δουλεύουμε καθημερινά αρκετές ώρες στοχεύοντας να φανούμε αντάξιοι της
εμπιστοσύνης και της αγάπης σας.  Ευχή μας και αυτή την φορά όπως κάθε φορά να περάσουμε όλοι     μαζί μια όμορφη ημέρα.