Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνοι του τμήματος ειναι ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Ζαβιτσάνος και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου στην Αρκαδία στο Σπήλαιο Κάψιας - Μονή Κρεμνίτσας - Βαλτεσινίκο και Βυτίνα


Ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου πραγματοποίησε  την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 ημερήσια εκδρομή με επίσκεψη σε μνημείο του πολιτισμού, προσκύνημα σε ιστορική μονή και διασκέδαση σε πανέμορφη  ορεινή περιοχή της πατρίδας μας.

Μια πραγματικά εξαιρετική ημερήσια εκδρομή με κέφι και άψογη συνεργασία διοίκησης  εκδρομέων και οδηγού .Και αυτή την φορά  υπήρξε επανάληψη της διαπίστωσης ότι ο σωστός προγραμματισμός η  καλή διάθεση  και η πολιτισμένη συνεργασία  , οδηγεί πάντα σε  θετικά αποτελέσματα και χρήσιμα συμπεράσματα για πολλούς.
Εμείς στον Σύλλογο Επτανησίων όπως όλοι πλέον γνωρίζετε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε  αμιγώς πολιτιστικές  επιλογές και αυστηρά σχολαστικοί στον προγραμματισμό μας. Δεν είμαστε τέλειοι αλλά πάντα  προσπαθούμε το καλύτερο

Γύρω στις 7.30 το πρωινό της Κυριακής οι εκδρομείς αναχωρούσαν  από την πόλη μας το Γαλάτσι και με ενδιάμεσο σταθμό για καφέ στην περιοχή του Αρτεμίσιου γύρω στις 11.30   επισκέπτονταν 15 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη και 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Κάψια το σπήλαιο της περιοχής με  παρουσία ξεναγού.
. Οι ειδικοί το έχουν κατατάξει στον κατάλογο των 10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της ελληνικής επικράτειας. Βρίσκεται στην περιφέρεια της κλειστής γεωλογικής λεκάνης του Μαντινειακού οροπεδίου και συνδέεται με το περίπλοκο σύστημα από φυσικές καταβόθρες που χαρακτηρίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Ανάμεσα στα ευρήματα του σπηλαίου συγκαταλέγονται ανθρώπινα οστά και πήλινα καθημερινά σκεύη.
Το σπήλαιο ερευνήθηκε πρώτη φορά από το Γάλλο αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρ το 1887 στο πλαίσιο των ανασκαφών του στη Μαντίνεια Αρκαδίας. Το 1911 γίνεται η επίσημη ανακοίνωση για τον σπηλαιολογικό αυτό θησαυρό και αποτελεί γεγονός που σηματοδοτεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική κρυφή γη. Το 1974 ανακαλύπτεται και νέο τμήμα του σπηλαίου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους φυσιοδίφες και τους ρέκτες. Το σπήλαιο αποδεικνύεται βιβλίο καταγραφής γεωλογικών συμβάντων. Πάνω του έχει αφήσει πιστοποιημένα ίχνη μια μεγάλη πλημμύρα. Και ταυτόχρονα έρχονται στο φως μέσα από τα βάθη της γης λυχνάρια, εργαλεία, θραύσματα οστών που διηγούνται την ιστορία της επιβίωσης.

Μία ώρα αργότρα  οι εκδρομείς του Συλλόγου Επτανησίων επισκεπτόταν για προσκύνημα ενα τα πιο παλιά μοναστήρια της Ελλάδας, και ίσως το αρχαιότερο της Αρκαδίας, την Ιερά Μονή Κερνίτσας, που έχει χτιστεί μέσα σε μια κατάφυτη τοποθεσία κοντά στο μικρό, γραφικό χωριό της Βυτίνας, σε υψόμετρο 840 μ. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πιθανότατα χτίστηκε το 1105, επί βασιλείας Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Όσον αφορά την προέλευση του ονόματός της, φαίνεται ότι ονομάστηκε έτσι από τη μεσαιωνική πόλη Κερνίτσα, που βρισκόταν βορειοδυτικά της Βυτίνας, στην οροσειρά του Αργυρόκαστρου. Κτήτορες της Μονής ήταν, κατά την παράδοση, κάποιοι Πετζοκολαίοι.
 Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή Κερνίτσας συνέδραμε στους υπόδουλους Έλληνες με ποικίλους τρόπους. Από το 1680 λειτούργησε στους χώρους της κρυφό σχολειό. Το σχολείο αυτό δε δίδασκε μόνο γράμματα, αλλά καλλιεργούσε σιγά σιγά στη συνείδηση των μαθητών το ιδανικό της ελευθερίας. Εδώ επίσης βρήκαν καταφύγιο αρκετοί αγωνιστές αλλά και άμαχοι, όπως για παράδειγμα η οικογένεια του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη. Αρκετές δοκιμασίες γνώρισε η Μονή στο διάβα των αιώνων, με αποκορύφωμα την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, που έπεσε θύμα της επίθεσης του Ιμπραήμ επτά φορές! Στη διάρκεια αυτών των επιδρομών πολλά πολύτιμα κειμήλια και χειρόγραφα καταστράφηκαν. Ακόμη και μετά την Επανάσταση, η Μονή συνέχισε το έργο της, προσφέροντας οικονομική ενίσχυση σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Γύρω στις 2.30 το μεσημέρι φαγητό και χορός στο Βαλτεσινίκο  ορεινό χωριό του Νομού Αρκαδίας χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1.140 μέτρων σε μία πλαγιά του βόρειου Μαινάλου έναν από τους "πιο ορεινούς οικισμούς" ή πιο συγκεκριμένα υψηλότερα χτισμένους υψομετρικά, της Αρκαδίας και Πελοποννήσου
Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Το Βαλτεσίνικο ήταν γνωστό κατά τη Φραγκoκρατία ως Βάλτες. Στην κορυφή Παλαιόκαστρο βρίσκονται τα ερείπια μεσαιωνικού οχυρού. Ο πληθυσμός του οικισμού είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται, λόγω των επιδρομών κυρίως Σλάβων στις πεδινότερες περιοχές.
Από τις αρχές του 15ου αιώνα και μετά εμφανίζονται Τούρκοι στην περιοχή, οι οποίοι ενίοτε παραχωρούν προνόμια στους ντόπιους. Το 1770 το χωριό συμμετέχει στα Ορλωφικά, επανάσταση που καταπνίχτηκε με πολλά θύματα και αιχμαλώτους.
Το χωριό αποτελούσε το ορμητήριο του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη κατά την Επανάσταση του 1821 και ειδικά μετά την έλευση του Iμπραήμ και τις σφοδρές συγκρούσεις με τον αιγυπτιακό στρατό. O Iμπραήμ εξεστράτευσε πέντε φορές ενάντια στον Kολοκοτρώνη, ο οποίος τις απέκρουσε επιτυχώς.

Λίγο πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής οι εκδρομείς του Επτανησιακού Συλλόγου έφθαναν στην Βυτίνα για απογευματινό καφεδάκι και βόλτα.
Χτισμένη σε υψόμετρο  1033 μ. σε μια κοιλάδα στους πρόποδες του ελατοσκέπαστου Μαινάλου, η   Βυτίνα έχει μαγευτική θέση και είναι από τα πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας.. Απέχει  44 χλμ. από την Τρίπολη και βρίσκεται στο δρόμο Τρίπολης-Ολυμπίας-Πύργου.

Η περιοχή της Βυτίνας είχε αναγνωρισθεί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας σαν "βακούφιο" και   εθεωρείτο ιερή. Η συμβολή της στον   απελευθερωτικό αγώνα ήταν σημαντική
Η Βυτίνα είναι γενέτειρα του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου και του Βασιλείου Οικονομίδη.   Οι προτομές τους, του πρώτου στην κεντρική πλατεία και του δεύτερου στην ομώνυμη μικρή πλατεία μαρτυρούν τη συμβολή της στα γράμματα και τις επιστήμες.

Με ολιγόλεπτη στάση λίγο αργότερα στον Ισθμό οι εκδρομείς του Συλλόγου των Επτανησίων ολοκλήρωναν την πανέμορφη ημερήσια περιήγηση τους στην περιοχή της Αρκαδίας  με την επιστροφή τους στο Γαλάτσι γύρω στις 21.30 και την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα με πολλές ευχές και χαμόγελα.

Η Διοίκηση του Συλλόγου θεωρεί χρέος να ευχαριστήσει τους Επτανήσιους εκδρομείς αλλά ιδιαίτερα τους πολλούς και καλούς φίλους του Συλλόγου που στηρίζουν και τιμούν  με την παρουσία τους όλες τις πολιτιστικές του δραστηριότητες .Υπόσχεση της Διοίκησης να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης και στήριξης που της παρέχουν.

Το επόμενο ραντεβού του Συλλόγου Επτανησίων με τους Επτανήσιους και τους πολλούς και αξιόλογους φίλους του, ορίστηκε το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου με είσοδο ελεύθερη ,όπου ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου  θα παρουσιάσει αφιέρωμα  στον μεγάλο Έλληνα Νομπελίστα ποιητή ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ.