Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνες του τμήματος η ταμίας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γαστεράτου και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942938282 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Τριήμερη πολιτιστική απόδραση του Συλλόγου μας 26-27-28 Οκτωβρίου 2024 σε Καστοριά - Πρέσπες - Νυμφαίο



Φίλες και φίλοι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου θα πραγματοποιήσει το τριήμερο 26-27-28 Οκτωβρίου 2024 εκδρομή στην δυτική Μακεδονία

Θα ταξιδέψει στην αρχοντική Καστοριά, δίπλα στην πανέμορφη λίμνη,

πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Δυτικής Μακεδονίας, και μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα, από τις λίγες ελληνικές πρωτεύουσες νομών που το πανέμορφο τοπίο δεν αρχίζει έξω από τα όριά τους, αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολεοδομικού τους ιστού. Τα υπέροχα αρχοντικά των πλουσίων εμπόρων είναι αποδείξεις της ακμής και του πλούτου της, αφού ανέπτυξε ισχυρή οικονομική και πολιτιστική ταυτότητα χάρη στη γουνοποιία. Σήμερα ζυγιάζεται ήσυχα στις όχθες της πανέμορφης λίμνης, ανάμεσα στα ατάραχα αρχοντικά .






Θα επισκεφθούμε και θα ξεναγηθούμε στο Μαυροχώρι ένα μικρό χωριό, χτισμένο στην ανατολική ακτή της λίμνης Ορεστιάδας απέναντι από την πόλη της Καστοριάς το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας που δημιουργήθηκε από το δάσκαλο και καλλιτέχνη κ. Δημήτρη Παναγιωτίδη, μαζί με την σύζυγό του Θεοχάρη Θεοφανώ





Θα επισκεφθούμε στην Κοζάνη την μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας χτισμένη σε υψόμετρο 720 μ. στους πρόποδες του Βερμίου, με την κοιλάδα του Αλιάκμονα στα νότια , και θα ξεναγηθούμε στο Ιστορικό-Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο, το Λαογραφικό τμήμα του οποίου θεωρείται από τις πιο σημαντικές εκθέσεις του Μουσείου.





Θα ταξιδέψουμε στο πανέμορφο Νυμφαίο του Νομού Φλώρινας που βρίσκεται χτισμένο πάνω στις κορυφογραμμές του Βίτσι, σε υψόμετρο 1.350μ. θα επισκεφθούμε και θα ξεναγηθούμε στο Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας Νυμφαίου που στεγάζεται σε ένα τριώροφο αρχοντικό στο κέντρο του χωριού σε παραδοσιακό στυλ γνωστό ως Σπίτι των Χρυσοχόων της Νεβέσκα (Νέβεσκα είναι το παλιό όνομα του Νυμφαίου).





Θα ταξιδέψουμε και στις Πρεσπες Εκεί που το φυσικό κάλλος συναντά το ιστορικό βάρος στο λεγόμενο και τριεθνές, στην Μεγάλη και την Μικρή Πρέσπα,τις δίδυμες λίμνες που μοιράζονται η Ελλάδα, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. Η λεκάνη των Πρεσπών είναι καταχωρημένη ως ένας από τους σημαντικότερους και ομορφότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης, προστατευόμενος από τη συνθήκη Ραμσάρ και διεθνώς γνωστός για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του.






Θα μεταβούμε για προσκύνημα στην Καστοριά στην ιστορική μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας ένα ιδιαίτερα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο των Βυζαντινών Χρόνων. Σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου που εισχωρεί στη λίμνη, ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια και σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης, ξεπροβάλλει η Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.




Φίλες και φίλοι

Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία ποιοτικού πολιτισμού και αναψυχής που μας διακρίνουν σε κάθε μας απόδραση με ει το δυνατόν όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν χαμηλό κόστος συμμετοχής

Χαρά και τιμή μας να συμμετάσχετε ‘όπως σε κάθε μας δραστηριότητα και να στηρίξετε με την παρουσία σας και αυτή την τριήμερη πολιτιστική μας απόδραση.

Εμείς ως διοίκηση του πολιτιστικού Συλλόγου θα προσπαθήσουμε με την δική σας όπως πάντα βοήθεια να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας παρέχετε και να περάσουμε όλοι μαζί ένα υπέροχο τριήμερο.

Καλούμε όλους εσάς που θα αποφασίσετε να συμμετάσχετε ,να δηλώσετε συμμετοχή αφού πρώτα μελετήσετε με ιδιαίτερη σχολαστικότητα το προγραμμά μας. Μελετήσετε προσεκτικά το αναλυτικό μας πρόγραμμα ( το οποίο στην πορεία αν συνθήκες μας επιβάλλουν δεν αποκλείουμε τις όποιες τροποποιήσεις και για τις οποίες αν υπάρξουν έγκαιρα θα έχετε σχετική ενημέρωση) τα μέρη που θα επισκεφτούμε,την διαχείριση του ημερήσιου χρόνου, το ξενοδοχείο ΑΛΥΑΚΜΩΝ. στο κέντρο της ΚΟΖΑΝΗΣ ( Ελευθερίου Βενιζέλου 38, Κοζάνη,) που θα διαμείνουμε,https://aliakmon-hotel-kozani.ibooked.gr/ και αναλυτικά τι καλύπτει το αντίτιμο που θα καταβάλετε για να συμμετάσχετε.

Και όπως κάθε φορά στην .διάθεση σας για να σας φανούμε χρήσιμοι σε τυχόν απορίες στα τηλέφωνα μας που σας παραθέτουμε στην συνέχεια.

Α.ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

----------------------------

1. 155,00 € κατ άτομο δίκλινο δωμάτιο δύο διανυκτερεύσεις

2. 150,00 € κατ άτομο τρίκλινο δωμάτιο δύο διανυκτερεύσεις

3. 210,00 € μονόκλινο δωμάτιο δύο διανυκτερεύσεις

( Με την δήλωση συμμετοχής θα καταβάλλονται 100,00 € ως

προκαταβολή, η δε εξόφληση του συνολικού ποσού θα

πραγματοποιηθεί εντός του λεωφορείου την πρώτη ημέρα

της εκδρομής)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :

α) Η προκαταβολή δεν επιστρέφεται για οποιοδήποτε λόγο αφού θα εχει καταβληθεί από μέρους μας στο ξενοδοχείο για κράτηση θέσεως. Θα υπάρξει η από μέρους μας δυνατότητα να σας επιστρέψουμε την προκαταβολή μόνο αφού

καλύψουμε την θέση με έτερο άτομο.

β) Σχετικά με την επιλογή του ξενοδοχείου ΑΛΥΑΚΜΩΝ στην ΚΟΖΑΝΗ https://aliakmon-hotel-kozani.ibooked.gr/σας γνωρίζουμε ότι στις αρχικές μας επιλογές ήταν ξενοδοχεία της πόλης της Καστοριάς,στην συνέχεια της Φλώρινας και Πτολεμαίδας Παρά την προσπάθεια που καταβάλαμε ανελλιπώς από 15 Μαΐου 2024 μέχρις και σήμερα δεν κατέστη δυνατή η εύρεση ξενοδοχείου να μας φιλοξενήσει στους νομούς Καστοριάς-Φλώρινας Πτολεμαίδας, Ήταν όλα κατειλημμένα για το τριήμερο της 28 Οκτωβρίου 2024.Το μοναδικό που βρέθηκε με την παρέμβαση του πρακτορείου είναι το ξενοδοχείο ΑΛΥΑΚΜΩΝ 3 αστέρων στην πόλη της ΚΟΖΑΝΗ Το Aliakmon Hotel βρίσκεται σε απόσταση 200μ. από το κέντρο της Κοζάνης ( Ελευθερίου Βενιζέλου 38, Κοζάνη,). Πρόκειται για ένα καλαίσθητο ξενοδοχείο, κοντά σε σημεία ενδιαφέροντος,.

γ) Λόγω της αργίας του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου και της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων υπάρχει μεγάλη ζήτηση κλινών και καταλαβαίνετε ότι υπάρχει αντίστοιχα και σχετική πίεση να τους γνωρίσουμε το ταχύτερο δυνατόν τον

αριθμό κλινών που θα καλύψουν οι εκδρομείς.

Μέχρι 10 Οκτωβρίου 2024 και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή.


Β. Η ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

-------------------------------------------------

1. Μετάβαση και επιστροφή με πούλμαν

2. 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο ΑΛΥΑΚΜΩΝ( Ελευθερίου Βενιζέλου 38, Κοζάνη,

3. 2 πρωινά

4. Επίσκεψη στα μουσεία α) Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας στο Μαυροχώρι της Καστοριάς β) επίσκεψη στο Ιστορικό-Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης .

γ) Η είσοδος στο εθνογραφικό μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας Νυμφαίου όπως μας πληροφόρησαν είναι ελεύθερη

5. φόρος διαμονής (άρθρο 53 – v.4389/16)


Γ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

------------------------------------------------------

1. Ζαβιτσάνος Ιωάννης ( Πρόεδρος) 6973543120

2. Χατζηπάντου Μαρία ( Γεν.Γραμματέας) 6978065065

3. Μουλός Εμμανουήλ ( Έφορος) 6974146155


Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

1η Ημέρα

-------------------------------------------------------------------

 07.00 Αναχώρηση από Γαλάτσι(Λ.Γαλατσίου 101) μπροστά από ΣΜ Γαλαξίας

 09.00 Άφιξη Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας-Στάση για καφέ.

 09.45 Αναχώρηση 13.45

 12.30 Άφιξη Γρεβενά.Στάση για καφέ.

 13.00 Αναχώρηση για Κοζάνη

 14.00 Άφιξη στο Ιστορικό-Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης

Η περιήγηση παίρνει περίπου μιάμιση ώρα. Τα εκθέματα είναι πολλά και εντυπωσιακά και η θεματολογία τους αφορά και το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ιστορία της περιοχής.

 15.30 Αναχώρηση για μεσημβρινό φαγητό

 15.45 Άφιξη στην ταβέρνα……..

 17.45 Αναχώρηση

 18.00 Άφιξη στο ξενοδοχείο ΑΛΥΑΚΜΩΝ

 

2η ημέρα 27 Οκτωβρίου 2024

---------------------------------------------------------------------

 08.30 Αναχώρηση

 10.00 Άφιξη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας στο Μαυροχώρι της Καστοριάς

Το Μουσείο συγκροτείται από δύο μεγάλα και νεόδμητα κτίρια, τοπικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου με τα κέρινα ομοιώματα του γαμπρού, της νύφης, του παπά, κ. ά. Αλλά εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι κέρινες μορφές των προϊστορικών ανθρώπων, που κατοικούσαν πριν χιλιάδες χρόνια στις όχθες της Λίμνης της Καστοριάς και ψάρευαν στα νερά της.

Ανάμεσα στα δύο κτίρια του Μουσείου υπάρχει μία μεγάλη τετράγωνη αυλή, που έχει ολόγυρά της αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλαιάς εποχής, μαζί με τα κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών που τα επάνδρωναν και τα λειτουργούσαν.

 10.45 Αναχώρηση

 11.15 Άφιξη για προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας στην Καστοριά.

Σε μια όμορφη τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια, στην όχθη της λίμνης της Καστοριάς, σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από την πόλη και απέναντι από το χωριό Μαύροβο (Μαυροχώρι), βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας ή Μεσονησιώτισσας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

 11.45 Αναχώρηση

 12.10 Άφιξη στην πόλη της Καστοριάς για ψώνια και βόλτα. στο Ντολτσό, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια όπου ανάμεσά τους δεσπόζουν αρχοντικά σπίτια και βυζαντινές εκκλησίες και να γνωρίσετε τις ομορφιές και τα αξιοθέατά του τόπου.

 13.30 Αναχώρηση

 14.30 Άφιξη Πρέσπες-Νησάκι Αγίου Αχιλλείου

Περπατώντας πάνω από την πλωτή γέφυρα μήκος 650 μ φτάνουμε στο ακριτικό νησάκι μέσα στη λίμνη Μικρή Πρέσπα \ Καθ΄ οδόν αγναντεύετε το υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Γραφικότατος είναι οικοσμός στον Άγιο Αχίλλειο. Υπάρχουν στο νησί και απομεινάρια βυζαντινής εκκλησίας.

15.30 Αναχώρηση

 15.45 Άφιξη στο ακριτικό παραλίμνιο χωριό-στα σύνορα με την Αλβανία-στους Ψαράδες, όπου και θα γευματίσουμε στην ταβέρνα Η Παράδοση

 17.45 Αναχώρηση

 19.45 Άφιξη στο ξενοδοχείο

 

3η ημέρα 28 Οκτωβρίου 2024

---------------------------------------------------------------------

 08.30 Αναχώρηση από ξενοδοχείο

 09.30 Άφιξη στον Νυμφαίο σε υψόμετρο 1.350μ. στο βουνό Βίτσι σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον δασών και λειμώνων με ανοικτή θέα προς το νότο, το ενεργειακό πεδίο Πτολεμαϊδας – Αμυνταίου και τις τέσσερις λίμνες Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών και Βεγορίτιδα.

 09.45 Άφιξη πεζοί στο εθνογραφικό μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας Νυμφαίου

Στην έκθεση, ο επισκέπτης στέκεται σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του Νυμφαίου και γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του τόπου και των ανθρώπων του. Καθημερινά οικιακά σκεύη, εργόχειρα και εργαλεία, ταξιδεύουν τον επισκέπτη στα παραδοσιακά σπίτια, τα εργαστήρια και τα καταστήματα της παλιάς Νέβεσκας, ενώ η αναπαράσταση ενός βλάχικου οντά μεταφέρει τον επισκέπτη στον πιο αγαπημένο χώρο των Νυμφαιωτών.

 10.45 Αναχώρηση πεζοί για την πλατεία Νυμφαίου καφέ ελεύθερη περιήγηση

 11.20 Αναχώρηση πεζοί από πλατεία Νυμφαίου

 11.30 Άφιξη πεζοί σε λεωφορείο και αναχώρηση

 14.00 Άφιξη Καλαμπάκα για μεσημβρινό φαγητό στην ταβέρνα Πανελλήνιο

 16.15 Αναχώρηση

 18.00 Άφιξη έξω από την Λαμία για καφέ

 18.30 Αναχώρηση

 20.45 Άφιξη Γαλάτσι (Λ.Γαλατσίου 101) μπροστά στο ΣΜ Γαλαξίας