Κυλιόμενο κείμενο

Φίλες και φίλοι σας γνωρίζουμε ότι: - Tο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Γκούλτα κάθε Τετάρτη ώρα 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.Υπεύθυνες του τμήματος η ταμίας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γαστεράτου και η Γενική Γραμματέαςκ.Μαρία Χατζηπάντου . Τηλέφωνα επικοινωνίας 6942938282 -6938634833------ Η Χορωδία μας πραγματοποιεί μαθήματα χορωδιακού τραγουδιού με μαέστρο τον κ. Ματθαίο Λεγάκη κάθε Παρασκευή 20.00 στην αίθουσα ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου.Υπεύθυνοι της χορωδίας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Ζαβιτσάνος η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χατζηπάντου με το μέλος του Δ.Σ κ.Σοφία Φλαμιάτου.Ταμίας της χορωδίας η χορωδός κ. Άννα Γούναρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6973543120- 6944231529-6938634833.

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Ημερήσια εκδρομή του Συλλόγου Επτανησίων στον Ακροκόρινθο -Ζάχολη-κήπους των μύλων-Δερβένι

 


Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή  σε ένα ιδιαίτερα υπέροχο προορισμό προικισμένο με την ομορφιά της φύσης γεμάτο με πολιτισμό και ιστορία.

Οι εκδρομείς του Επτανησιακού πολιτιστικού συλλόγου  επισκέφτηκαν την πανέμορφη Κορινθία που  φαντάζει  όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε η ιδανική κοντινή απόδραση από το κλεινόν άστυ της πρωτεύουσας μιας και πρόκειται για έναν τόπο με μακρά ιστορία, σπουδαίο πολιτισμό κι ομορφιές που μπαίνουν στο άλμπουμ των καλύτερων φωτογραφικών αναμνήσεων κάθε ταξιδιώτη και συνδυάζει τη φυσική άγρια ομορφιά των ορεινών χωριών της αλλά και τις κοσμοπολίτικες δαντελωτές παραλίες.

Πρωτος τους σταθμός το μεγαλύτερο κάστρο του Μοριά και από τα πιο επιβλητικά και άγνωστα τοπόσημα της Πελοποννήσου χτισμένο σε ένα απότομο βράχο ύψους 575  μέτρων, τον Ακρόκορθο (Ακροκόρινθος) όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες επαναστάτες του  1821.

Νοιώθει “ανατριχίλα”ο επισκέπτης  που περπατάει στα ίδια εδάφη που κάποτε περπάτησαν σπουδαίοι Έλληνες, γλυκιά “μέθη” από τη Θέα που   προσφέρει η περιοχή.

Νοιώσαμε  υπέροχα, έχοντας μπροστά μας εικόνες του τότε, μπροστά σε μία παλέτα χρωμάτων γαλάζιο, μπλε, άσπρο, πράσινα , λαδί και όλα να τα λούζει το φως του ήλιου! Όλα συνωμοτούσαν υπέρ μας.

Η θέα από τον Ακροκόρινθο μας έκοβε την ανάσα.. Μπροστά μας απλώνονταν  όλη η κορινθιακή γη, μέχρι τα όρια της Αργολίδας και απέναντι η Στερεά Ελλάδα. Πάνω από τα Γεράνεια και μέχρι τα όρια της Αχαΐας. Μαγικός «Παντεπόπτης της Πελοποννήσου».

Αυτό το μεγαλοπρεπές φυσικό μνημείο που αιώνες τώρα στέκει αγέρωχο στην πεδιάδα της Κορίνθου, αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα αξιοθέατα για τον επισκέπτη του νομού, καθώς η ύπαρξή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αρχαία Κόρινθο, την πόλη που διαδραμάτισε το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο της ελληνικής ιστορίας...

Με την πρώτη ματιά ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται πως η οχύρωση του κάστρου πραγματοποιήθηκε με τόσο υποδειγματικό για την εποχή του (και όχι μόνο...) τρόπο που η προστασία που παρείχε ενάντια σε οποιαδήποτε εχθρική επιδρομή ενέπνεε σε μεγάλο ποσοστό ασφάλεια και σιγουριά!!

Το κάστρο διαθέτει συνολικά τρεις πύλες που αποτελούν τυπικά δείγματα φράγκικης, φρουριακής κατασκευής και πλαισιώνονται από τρεις σειρές πανίσχυρων τειχών, ενώ και τα τείχη του ενισχύονται από πύργους, προμαχώνες και πολεμίστρες.

Δεύτερος σταθμός της εκδρομής μας το  βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας το άγνωστο πολεμικό καταφύγιο και «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας

Ένα υπέροχο μοναστήρι γεμάτο κατάνυξη στην περιοχή της Ζάχολης 10 περίπου χιλιόμετρα από το Δερβένι στην περιοχή «Καταφύγια» η οποία είναι γεμάτη από δυσπρόσιτες σπηλιές και απόκρημνα βράχια όπου είχαν καταφύγει οι κάτοικοι στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν από τους διωγμούς των κατακτητών και από την οποία πήρε και το όνομα της η εκκλησία  ένα από τα ωραιότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής , κτισμένο στο κοίλωμα ενός βράχου ύψους 40 μέτρων χρονολογείται από το 1772. πάνω από έναν απόκρημνο τόπο που οι ιδιαίτερες πολεμικές συνθήκες ανάγκασαν τους προγόνους μας κατά τον 18ο αιώνα να το διαμορφώσουν σε καταφύγιο σκαμμένο στο βράχο, με δαιδαλώδεις διαδρόμους και αλληλοσυνδεόμενα δωμάτια με λατρευτικούς χώρους και χώρους κατοικίας.

Η συνέχεια των εκδρομέων του Επτανησιακού Πολιτιστικού Συλλόγου το χωριό της Ευρωστίνης . Το «μπαλκόνι» του Κορινθιακού, με τα πυκνά δάση και τα τρεχούμενα νερά Το χωριό είναι χτισμένο στο οροπέδιο της Ζάχολης, σε ύψος 750 μέτρων, στην αγκαλιά ενός επιβλητικού, πυκνού δάσους μαύρης πεύκης. Ένα χωριό με κρυστάλλινα νερά και όμορφα ηλιοβασιλέματα όπου μας περίμενε το άγνωστο στους περισσότερους  Ρέμα των Μύλων, μία φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες καταρράκτες και ξύλινα γεφυράκια, παραδοσιακές πέτρινες βρύσες μέσα στην πυκνή βλάστηση από πλατάνια όπου οι κορμοί τους έχουν ντυθεί με κισσό, να προσφέρουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και απόλαυσης. Ο ήχος του νερού πάντα ηρεμεί τον ανθρώπινο νου.

Συνδυάζοντας όλα τα χρώματα της φύσης, η πανέμορφη ατραξιόν θέτει ως πρωταγωνιστές το πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο των νερών που αναβλύζουν από το βουνό και σε καλεί να κάνεις την πιο μαγική σου περιπλάνηση σε μια διαδρομή που μυρίζει φύση.

Εκτός απο το ρέμα Μύλων σημαντικό αξιοθέατο του οικισμού στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Γεωργίου, ακριβό κειμήλιο και καμάρι όλης της περιοχής ένας από τους σημαντικότερους, αρχιτεκτονικά και ιστορικά, ναούς της Κορινθίας που χτίστηκε μέσα σε 39 ημέρες την εποχή της τουρκοκρατίας    προεπαναστικό κτίσμα, το οποίο κτίσθηκε πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού, που αναφέρεται στα Βενετικά αρχεία από το 1696. Έχει πραγματοποιηθεί στο ναό αυτό δύο φορές πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Η εκκλησία σε σχέδιο τρίκλιτης πολύτρουλης Βασιλικής βυζαντινού ρυθμού, με λιθόκτιστη σκεπή και 17 τρούλους. Άκρως εντυπωσιακή αλλά και ιδιαίτερη αφού διαθέτει  τρεις Αγίες Τράπεζες. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι φτιαγμένο από την ξυλεία ενός τεράστιου κυπαρισσιού που μεταφέρθηκε στους ώμους από το χωριό Πύργος.

Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του οπλαρχηγού Παναγιωτάκη Γεραρή, τοπικού ήρωα της επανάστασης

Το μεσημέρι οι εκδρομείς εγευμάτισαν και χόρεψαν  σε ταβέρνα της περιοχής, και το απόγευμα στον δρόμο της επιστροφής επισκεύθηκαν  για το απογευματινό τους καφεδάκι το Δερβένι το «Μαϊάμι της Πελοποννήσου» ένα χωριό με κρυστάλλινα νερά και όμορφα ηλιοβασιλέματα

Αργά το βράδυ της Κυριακής επέστρεψαν στο Γαλάτσι με υπέροχες αναμνήσεις από την ημερήσια πολιτιστική περιπλάνηση του Συλλόγου μας.

 Το ΔΣ του Συλλόγου μας ευχαριστεί μέλη και φίλους και θεωρεί τιμή για τον Σύλλογο μας  την αθρόα συμμετοχή τους και σε αυτό το κάλεσμα και την άψογη συνεργασία τους με το ΔΣ ώστε να διεκπεραιωθεί με επιτυχία και αυτή η πολιτιστική εξόρμηση του Συλλόγου μας.

φωτο Γιάννης.Π.Ζαβιτσάνος














Περισσότερες φωτο